
Multi sustin ca nu poti dormi in outdoor la fel de bine ca si acasa. Gresit! Depinde de cum alegi echipamentul, de exemplu evita pernele simple gonflabile, alege cele cu material.
La sacii de dormit alege modelele quilt care le poti desface in o patura mare, astfel nu te vei simti restrans noaptea.
Alegem sacii de dormit în funcție de mărimea corpului și de temperaturile în care plănuim să dormim. Evaluările temperaturii sacului de dormit se referă de cele mai multe ori la supraviețuire nu neaparat la o caldura confortabila, așa că preferăm să nu ne bazăm pe gradul de caldura specificat, mai degraba adaugam 10 grade peste sa fie sigur!
Gradul de caldura la sacii de dormit nu este un standard fix respectat de toate companiile, deci e mai bine sa mai adaugam cateva grade sa fim siguri.
Sacii de puf sunt mult mai usoare si portabile, dar in functie de densitatea de umplere ofera si caldura, plus au un grad mai mare de uzura (pierde puf in timp) fata de cele clasice care sunt mai mari si butucanoase cu umplutura sintetica.
Funcția principală a unui pad de dormit este confortul, dar confortul nu se referă doar la cat este de moale si pufos, ci și la cum tine caldura. Valoarea R a unui pad va indica căldura acestuia alegem cu numere mai mari atunci când știm că pământul va fi rece.
Cele două tipuri principale de pad-uri de dormit sunt spumă și gonflabile. Cele de spumă sunt durabile, ușoare și ieftine, dar voluminoase.
Optăm pentru pad-uri gonflabile atunci când dorim un pic mai mult confort și căldură. Cu toate acestea, sunt mult mai scumpe decât cele de spumă.
Padul de dormit este mult mai important decat sacul, sub noi sacul se comprima deci nu are aproape nici o proprietate termica, deci daca nu ai un pad de dormit bun tooata caldura din corpul tau va fi tras in pamant, indiferent de ce sac de dormit ai.
Pad-urile de dormit sunt clasificate dupa R rating, acesta indica cat de bine izoleaza frigul de jos, iar caldura corpului tau va fi emanat spre tine nu in pamant. Ratingurile de peste 5 sunt in general de 4 anotimpuri.
Pentru dormitul aproape de 0 grade sau sub recomandam :
– Sa ai pe tine un base layer merino wool de preferabil. La nevoie si un pantalon si o bluza.
– Sa porti soseste + botosei termici, nu degeaba se zice ca frigul de jos porneste.
– In cap o caciula, foarte important sa nu respiri sub sac, te vei trezi cu sacul ud de dimineata, tot timpul nasul si gura trebe sa ramana afara.
– La nevoie poti folosi si 2 saci de dormit bagati unul in altul, nu va fi cel mai comod dar iti va fi cald si toasy.